Skip to main content

Proiectele noastre

Proiectul KÉP

Proiectul intitulat Împărtășirea și adaptarea programului de sensibilizare complex în regiunea Europei Centrale (KÉP) a fost creat în cooperare cu Fundația Hand in Hand și partenerii săi, Institutul Pedagogic Comenius din Slovacia și Asociația Pedagogilor Sociali CHEIA din România. Proiectul își propune să consolideze acceptarea socială a persoanelor cu dizabilități. Sprijinit de programul Erasmus+, proiectul își propune să pună bazele acceptării sociale a dizabilității în grădinițe și școli primare, la nivel profesional și comunitar. În conformitate cu Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități și cu misiunea tuturor celor trei organizații, sunt necesare programe societale complexe pentru a aduce principiile și politicile în atenția comunităților profesionale și locale mai mici.

Programul complex de sensibilizare pe care se bazează proiectul KÉP este dezvoltat de Fundația Hand in Hand de peste zece ani. Din 2012 ei au organizat un total de 28 de training-uri, la care au participat aproape 400 de profesori. În timpul cursurilor, au fost implementate tot atâtea săptămâni de dizabilitate, cu participarea a peste 10.000 de copii. În plus, 2.500 de copii preșcolari și școlari au întâlnit dizabilitatea în timpul zilelor sportive într-un mod experiențial și incluziv.

În cadrul prezentului proiect, scopul a fost extinderea experienței Fundației Hand in Hand la nivel internațional. Materialele profesionale și auxiliare colectate în cadrul proiectului în anii precedenți au fost transformate într-un material unificat de către parteneri, iar Asociația CHEIA și al Institutului Pedagogic Comenius le-a adaptat regiunii Europei Centrale, punând accent pe caracteristicile locale.
Astfel, proiectul KÉP susține modelul social al dizabilității, abordând problemele și dificultățile legate de dizabilitate în societate într-un mod inovator și oferind un răspuns complex acestora.

Pe lângă transferul de cunoștințe, ceea ce duce la obținerea de către educatori a unor cunoștințe actualizate, utilizabile și transferabile despre dizabilități și acceptare socială, o valoare importantă a proiectului este dezvoltarea personală. Considerăm important ca abordarea KÉP să ajungă la cât mai mulți copii, părinți și profesori.

Acest lucru este susținut de materialele profesionale produse în cadrul proiectului: un materieal tematic dezpre dizabilitate, o colecție de exerciții și sarcini pentru organizarea săptămânilor de dizabilitate etc. Materialele profesionale publicate și utilizabile gratuit asigură ca programul să ajungă la cât mai mulți profesioniști, copii și comunități, contribuind astfel în mod eficient la o cultură și o societate educațională mai incluzivă.

Co-finanțatori